Catalunya i el model nòrdic: implicacions del concepte‏

Com és ben sabut, al nostre país es parla molt del “Model Nòrdic”, per part de persones i organitzacions de diferents ideologies, i amb referències creixents a mida que ens acostem a la recuperació de la sobirania.
Res a objectar. Ara sí, és necessari que entenguem tot el que implica, no solament els aspectes més simpàtics.
Aquests dies les Forces Armades de Suècia estan duent a terme una cacera d’un submarí rus, sembla ser que avariat, a aigües properes a la capital. Això és possible perquè, com s’esdevé amb països com Noruega, Dinamarca, i Finlàndia, compta amb unes forces armades modernes i ben equipades i entrenades.
Per tant, quan parlem d’una Catalunya “nòrdica”, parlem també d’una Catalunya capaç de dur a terme operacions similars en situacions similars. Per tant d’una Catalunya que disposi també, com ho fa Suècia, d’unes forces armades modernes, ben equipades, i ben entrenades. 
I si hi ha algú que encara cregui que no ens trobarem en casos similars, que pregunti a Gibraltar.

ARTICLES I DOCUMENTS RECOMANATS

Svenska Dagbladet

Could be a damaged russian submarine

The Telegraph

Swedish navy sends 200 people to hunt for ‘foreign underwater activity’


Defence News

Sweden Hunts Suspected Foreign Submarine Off Stockholm Coast

Reuters

Sweden steps up hunt for “foreign underwater activity”

Societat d’Estudis Militars