Reciprocitat, concepte clau pel reconeixement

En els darrers mesos hem estat testimonis de diverses incursions de l’aviació russa a l’espai aeri dels seus veïns. La darrera d’aquestes protagonitzada per un aparell Ilyushin Il-20 “Coot”, dissenyat per tasques d’intel·ligència electrònica (el que la premsa sol anomenar “avió espia”). En aquesta ocasió ha estat sobre l’espai aeri d’Estònia. Ràpidament caces F-16 danesos i portuguesos sortiren a interceptar-lo, així com també caces JAS-39 suecs. La protecció de l’espai aèri de les repúbliques bàltiques va a càrrec de la BALTIC Air Policing Mission: un sistema mitjançant els qual els membres de l’Aliança es tornen per la protecció de l’espai aeri d’aquests tres països. Rússia porta mesos temptejant les defenses de l’OTAN, no només als Països bàltics, sinó que també ha realitzat diverses aproximacions a l’espai aeri britànic.
Posem aquest exemple per tal que es tingui present el concepte de reciprocitat. Si Estònia, com la resta de les repúbliques bàltiques, pot comptar a la protecció d’altres països no és per casualitat. Malgrat les seves reduïdes dimensions, fa la seva contribució dins el marc d’una aliança, en aquest cas l’OTAN.
La política d’aliances que estableixi la Catalunya independent encara està per determinar però, en qualsevol cas, no podrà defugir el concepte de reciprocitat. Per més que la recuperació de la nostra sobirania sigui una causa justa, les relacions internacionals no acostumen a funcionar així. N’hem de ser conscients. Com se sol dir “en relacions internacionals no hi ha amics ni enemics sinó interessos. 
De fet, el creixement de l’independentisme català es basa en bona mesura en la iniquitat del tracte del Principat amb el conjunt de l’Estat espanyol (manca de reciprocitat). 
En conseqüència, no podem esperar reconeixement ni col·laboració per part de ningú si no fem la nostra contribució, especialment en matèria de defensa.

Articles i documents recomanats
BBC: Nato jets ‘intercept Russian spy plane’ over Baltic

S.E.M.: Països Bàltics, la mida no és excusa

S.E.M.: Anàlisi de la poltítica de defensa dels Països Nòrdics