Articles i anàlisi

El Món ens mira, i no li agrada el que veu

S’ha repetit més d’un cop que amb tenir raó no n’hi ha prou, que les relacions internacionals no funcionen per fílies o fòbies, etc… Però allò que és evident arreu, sembla que a part de l’independentisme català li costa d’entendre. No ens hi allargarem, sinó que adjuntem un document a tall d’exemple.
Intitulat “Regionalism and Secession”, fou  publicat l’any passat a la  US Naval Postgraduate School. Es tracta de la tesi del tinent Joseph F. Leavitt (US Navy), on s’analitzen els casos de Baviera i Catalunya. Òbviament, s’hi analitza l’aspecte de la defensa. Us recomanem doncs que aneu directament al capítol V “SECURITY IMPLICATIONS OF SECESSION” (pp.75-89). Entre d’altres coses es critica la manca de claredat de la Generalitat (efectivament, del document del CATN), com també que les propostes de defensa que s’hagin publicat fins ara vinguin d’associacions (com nosaltres) o individus sense vinculació a les institucions. Des del primer moment des de la SEM hem reconegut les nostres limitacions, així com el fet lamentable que a Catalunya no s’imparteixin cap mena d’estudis sobre temes de defensa o d’anàlisi estratègica. Però la situació és la que és, i la política de l’estruç no ha salvat mai ningú.
El discurs que donem al Món, que no pensem “fer els deures” en matèria de defensa és irresponsable i contraproduent, si esperem que, a l’hora que declarem la independència, els Estats importants ens reconeguin.