Articles i anàlisi

NOTES SOBRE LES MANIOBRES “EAGLE EYE”

Aquests dies estem veient la realització d’uns exercicis de defensa antiaèria a Tarragona, Reus i rodalia. Us exposem en aquest article algunes notes referents a les unitats, l’organització i la tipologia del material que s’hi empra.

En un vídeo publicat per Reus Diari, es pot veure que la unitat de defensa antiaèria que fa les maniobres és el RAAA71. Aquest són els madrilenys del Regiment d’Artilleria Antiaèria 71 que pertany al MAAA, el Mando d’Artilleria Antiaérea. Aquestes unitats, com cap de les unitats dels altres Mandos, no pertanyen a cap BOP (Brigada Orgànica Polivalent). Serien un equivalent a un “pool” de tropes (divisionàries) a afegir a qualsevol BOP en cas de necessitat. Tanmateix, hi ha alguna excepció.

Hi ha 6 Mandos:

  1. MATRANS: Mando de Transmisions
  2. MACA: Mando d’Artilleria de Campanya
  3. MAAA: Mando d’Artilleria Antiaèria
  4. MING: Mando d’Enginyers
  5. MOE: Mando d’Operacions Especials
  6. FAEMET: Forces Aeromòbils de l’Exèrcit de Terra

El MAAA té 3 RAAA (Regiments d’Artilleria Antiaèria) i cada RAAA té 2 x GAAA (Grups d’Artilleria Antiaèria). El RAAA més modern de tots és el RAAA73, que té els míssils Patriot,  a Marines, País Valencià. Els podeu veure a la foto.

El RAAA71 s’ha de conformar amb un material més modest: canons antiaeris dobles de 35mm, amb un abast de 4 km, i míssils Mistral amb 5 km d’abast i 3km de “sostre”.

Si comparem aquests abasts, 4-5 km, amb la gràfica de l’informe de la RAND sobre Rússia veiem clarament que estem parlant dels sistemes de defensa AA de més curt abast, pensats per defensar localment un objectiu.

També hem pogut observar elements dels RAAAs 73 i 74. La primera d’elles seria el GAAA II/73, equipat amb bateries NASAMS (un sistema terrestre que adapta el míssil aire-aire AMRAAM), amb un abast màxim de 25 km, depenent de l’alçada de vol de l’objectiu (fins a 10 km). Respecte al RAAA74, desconeixem quin dels dos grups ha estat desplegat, ja que tots dos estan equipats amb míssils Hawk. Aquests, tot i ser models més antics, tenen un abast màxim de 40 km, també en funció del sostre (fins a 18 km).

També s’han pogut veure elements del Batalló “Filipinas” I/47, l’únic del Regiment d’Infanteria Palma 47. El regiment pertany a un dels quatre Mandos territorials que encara queden: Canàries, Ceuta, Melilla i, el més petit de tots, Balears.

Les informacions que han transcendit fins ara parlen d’uns 650 efectius, la dimensió general d’un batalló o grup d’artilleria. Havent vist doncs que hi ha elements de tantes unitats (5 com a mínim), podem dir que es tracta d’un desplegament modest.

Jaume Sampériz