Jornada: Wargames i presa de decisions

El proppassat dissabte 30 de juny la Societat d’Estudis Militars va celebrar una jornada sobre wargaming com a eina de simulació per a la presa de decisions, a la seu de l’Ateneu Barcelonès on, cal recordar-ho, va fundar-se el 1924 la SEM original com a organització clandestina.

En aquesta ocasió, que plantejàvem com a prova pilot, ja que no havíem organitzat mai un esdeveniment d’aquestes característiques, es va reunir a porta tancada a una dotzena de participants amb rerefons professionals diversos i a un equip d’experts en wargames, per tal d’explorar les possibilitats que ofereix aquesta eina.

La jornada es va plantejar com un experiment social, encarant cinc escenaris idèntics, per tal de comprovar com les diferents decisions preses pels participants afectaven el resultat de la simulació.

Fora de Catalunya, s’utilitzen a bastament els wargames com a eina per simular, en un entorn segur, des de crisis polítiques fins a la gestió de catàstrofes, per part de governs, universitats o empreses. És per això que, des de la SEM vàrem creure convenient començar a treballar en aquest àmbit en el nostre país.

A banda del ressò que ha tingut a les xarxes per part d’institucions i dissenyadors de wargames prestigiosos (veure tuits de Case Method , Roger MacGowanRicardo Masini), valorem molt positivament el resultat de la jornada i preveiem dur-ne a terme una altra properament, amb inscripcions obertes, de la qual informarem puntualment a les nostres xarxes socials.

P.S.: Us recordem que la SEM continua endavant amb el baròmetre sobre política de defensa, i qualsevol aportació econòmica que pogueu fer serà benvinguda.