Conferències i actes

Seminari: models europeus de política de defensa

En la nostra obstinació de fer les coses normals que faríem si fóssim un país normal, la Societat d’Estudis Militars hem organitzat un seminari sobre models europeus de política de defensa, per veure com la història, la geopolítica o la idiosincràsia de cada país, han donat forma a sengles polítiques de defensa. Per això, agafant com sempre Estats d’unes dimensions comparables a les de Catalunya com a casos d’estudi, analitzarem els models de forces de defensa professionals, forces de milícia, i model mixt, exemplificat en els casos d’Irlanda, Suïssa i Dinamarca, respectivament. El seminari pretén ser participatiu, per tal que cadascú faci les preguntes que cregui convenients i arribi a les seves pròpies conclusions.
La conferència inaugural serà a càrrec del Coronel (retirat) Dorcha Lee, de les Forces de Defensa d’Irlanda, i es durà a terme íntegrament en anglès, sense traducció.
El programa del Seminari és el que segueix:

  • Dimecres 7 de novembre: Model professional (Irlanda), a càrrec de Dorcha Lee i Pol Molas
  • Dimecres 21 de novembre: Model de milícia (Suïssa), a càrrec de Daniel Roldán i Kim Dorca
  • Dimecres 12 de desembre: Model mixt (Dinamarca), a càrrec de Diana Coromines i David Bajona

Totes les sessions seran de sis de la tarda a dos quarts de nou del vespre, i es duran a terme al Centre Comarcal Lleidatà (plaça Universitat 1, Barcelona).
Us recomanem la lectura prèvia dels següents documents:

La política de defensa dels Països Nòrdics (ANC-Defensa) 2014
Estructures de Defensa d’alguns estats: petit estudi comparatiu (ANC – Defensa) 2013
La República catalana i la qüestió militar: tema tabú per a l’esquerra?
White Paper on Defence 2015 (IRL)
FACTS AND FIGURES THE DANISH ARMED FORCES (DK)
DEFENCE AGREEMENT 2018 – 2023 (DK)
WHITE PAPER ON NEUTRALITY (SWI)
SWITZERLAND SECURITY 2018

Les places són limitades. Per inscriure’s cal enviar un correu-e a info@estudismilitars.cat. La inscripció pels socis de la SEM és de franc, pels no socis té un preu de 30€ que heu de pagar fent ingrés o transferència al compte indicant el vostre nom, cognoms i el concepte “inscripció seminari”.