Crònica de la Diada del Soldat català

El capvespre del darrer 26 de gener la Societat d’Estudis Militars va homenatjar, al Fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, als qui ,en la seva Història han lluitat per defensar la pàtria catalana. Va comptar amb la participació de dues associacions de recreació històrica. D’una banda Miquelets de Catalunya, associació amb 12 anys d’existència, que recrea a les forces que lluitaren al bàndol austriacista de la Guerra de Successió, sota comandament de la Generalitat de Catalunya. D’altre, el Regiment Pirinenc nº 1 de Catalunya, de l’associació Grup d’Estudis de Muntanya Antiga, recreadors de l’únic regiment d’obediència directa del Govern de Catalunya, durant la Guerra Civil Espanyola

El 26 de gener és el Dia del Soldat Català, on es recorda primerament la victòria catalana en front de les tropes espanyoles del rei Felip IV, exactament aquest dia de gener de l’any 1641, en el decurs de la popularment coneguda com a Guerra dels Segadors. Però coincideix també amb un fet luctuós, ara fe 80 anys, que va ser la entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Barcelona, el 1939. I exactament 40 any després, el 26 de gener de 1979, moria abatut pels trets de la policia, l’activista armat Martí Marcó. És, per tant, un dia carregat de simbolisme pel que fa a la lluita armada per la defensa de Catalunya.

Durant la celebració, l’orador va recordar que els catalans, des dels Usatges del segle XI, tenim el dret i el deure de defensar la pàtria catalana i és per tant dret i deure preparar-nos per a fer-ho. Quan Catalunya assoleixi la condició d’estat, , va comentar, haurà d’estar disposada i preparada a assolir aquesta tasca. I aquesta és precisament la funció primigènia de la Societat d’Estudis Militars: crear consciencia d’aquesta necessitat i preparar el cos teòric de coneixements que aquesta defensa requereix.

Els Miquelets de Catalunya varen donar solemnitat a l’acte amb tres salves de fuselleria d’avantcàrrega i la ofrena floral va deixar un testimoni plàstic i acolorit de l’acte.

La música del duet Ballaveu va reblar la celebració amb l’interpretació del Cant del Poble i la Cançó del Soldat, així com la versió original del Segadors, que narra precisament el començament del conflicte de la Guerra de Separació del 1640.

Els congregats van cloure l’acte amb el cant de l’Himne Nacional de Catalunya.

Albert Sangenís

Fotografies: Mar Martín