Articles i anàlisi

Resum de la visita del Zeeleeuw

El passat diumenge 6 d’octubre, els socis de la SEM vam participar en una activitat divulgativa, tot aprofitant la visita del submarí neerlandès HNLMS Zeeleeuw. N’apuntem doncs aquí un resum.

Aquesta és una nau de la Classe Walrus, propulsió convencional (dièsel/elèctrica), dissenyada als anys 80, que es compta entre els millors dissenys de la seva època i tipologia. Però per poder copsar la singularitat dels submarins dels Països Baixos, cal entendre la història naval del país, indestriable alhora de la seva història política i social. 

El HNLMS Zeeleeuw

Remuntant-nos all Segle XV, trobem una puixança d’una classe mitjana lliure, deguda en bona mesura als terrenys guanyats al mar (sense servituds feudals). Les facil·litats en comunicacions fluvials i matèries primeres a bon preu, ajudaran a desenvolupar les manufactures, així com una enorme flota pesquera i comercial. Quelcom que revertirà directament en la disponibilitat de crèdit. Tot plegat, elements vitals pel sosteniment posterior dels esforços bèl·lics.

Aquests no seran pas menors: entre els segles XVI i XVII es lliurarà la Guerra dels 80 anys contra els Habsburg, i posteriorment Guerres Anglo-holandeses, així com contra la França de Lluís XIV. Malgrat que al Segle XVIII, les Províncies Unides dels Països Baixos passaran a ser una potència de segon ordre, hauran preservat la seva llibertat. El seu poder marítim (naval i comercial) n’haurà estat la clau.

Saltem ara fins al Segle XX. Malgrat que els Països Baixos es deslliuraren de la Gran Guerra, no pasarà el mateix amb la Segona La ràpida derrota a Europa el maig de 1940, no significarà la fi de la Marina dels Països Baixos. Sobreviurà a l’exili britànic i a les colònies d’Indonèsia, on hi tenia una presència notable. En les campanyes japoneses de 1941-42 la flota de superfície serà pràcticament destruïda. Ara bé, els quinze submarins disponibles seguiran operant de forma agressiva, enfonsant més vaixells japonesos que americans i britànics en el mateix període.

Malgrat que la descolonització portarà a un cert relegament de la Marina, la possibilitat d’un nou conflicte (amb la URSS) reviscolarà la seva necessitat, i en especial dels submarins. Aquests seran la clau per “taponar” qualsevol sortida soviètica al Mar del Nord des del Bàltic. Més encara quan hi havia moltes possibilitats que Dinamarca caigués de forma ràpida davant l’empenta de les unitats cuirassades del Pacte de Varsòvia.

L’expertesa del personal submarinista neerlandès serà vital en la formació d’homòlegs d’altres flotes de l’OTAN. No és per casualitat que el curs d’oficials submarinistes per a naus amb propulsió convencional, estigui conduït per personal neerlandès. També es va parlar d’elements com l’Snorkel, amb les implicacions tàctiques i les contramesures per a fer front a la difusió d’aquesta tecnologia. 

Finalment, es parlà dels possibles substituts de la classe Walruss, així com les implicacions geopolítiques. En definitiva, fou una jornada didàctica i amena, sobre la història naval dels Països Baixos i llur singularitat.

VOLEU SABER-NE MÉS?

Informació general

Royal Netherlands Navy ; Ministerie van Defensie

The Royal Netherlands Navy in focus. (PDF)

Walrus Class Submarines ; Naval Technology

Llibres i webs especialitzats

Padfield, Peter; “Maritime supremacy and the opening of the Western mind: Naval Campaigns that shaped the modern world”; The overlook press, 1999; Capítols 3-6.

Kennedy, Paul; “The Rise and Fall of the Great Powers: Economic Change and Military Conflict from 1500 to 2000”; Random House, 1987; Capítols 2-3.

Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941-1942

Massie, Rich; Dutch Perisher Course – Test mettle of International Submariners”; Undersea Warfare Magazine, US Navy; 2005