Escoles d'Estiu

Resum Escola d’Estiu 2021

L’Escola d’Estiu de la SEM es consolida el 2021 i ja posa el punt de mira a la tercera edició

Satisfets i cansats (especialment aquelles persones qui es van apuntar al Grup Zulu, el de més exigència física), els participants de la segona edició de l’Escola d’Estiu de la Societat d’Estudis Militars s’acomiadaven el passat diumenge dia 20 de juny amb la promesa de tornar-se a veure en l’edició de l’any vinent, si no abans.

Darrere seu deixaven dos dies curulls d’activitats per a tots els gustos: des de les més teòriques per als estudiosos del Grup Alpha, fins a l’entrenament físic i, sobretot, mental del Grup Zulu, amb el qual es buscava proporcionar una experiència semblant a la que passen els cossos d’elit dels exèrcits en la seva fase de formació, un petit tast del què són els “mesos d’infern”, però sense arribar al nivell d’extenuació que se li exigeix a un veritable professional de la milicia.

L’intens cap de setmana que tots els participants van viure començava el divendres dia 18 amb la rebuda per part de l’organització i l’explicació del que seria l’experiència i l’organització, per passar seguidament a repartir les habitacions.

Havent sopat, ambdós grups rebien una primera formació: per al Grup Alpha, en Pol Molas (president de la SEM i un dels teòrics de l’entitat), desgranava les diferències entre els nivells estratègic, operacional i tàctic i com aquests s’interrelacionen i s’han de tenir en compte a l’hora de la planificació. Al mateix temps, els membres del Grup Zulu aprenien les beceroles de l’orientació la navegació terrestre, en preparació per a un dels tallers dels dies següents, i es repartien les guàrdies que els membres d’aquell grup realitzarien durant aquella nit i la següent.

Com hem dit, en tot moment es va buscar viure una experiència el més semblant a la dels professionals de la milicia.

La jornada del dissabte començava a les 6 del matí al so del Toc de Matinades per a tots els grups, seguida d’un programa d’exercici físic voluntari per a membres d’ambdós grups, la hissada de bandera, i l’esmorzar, un inici de jorn que es repetiria l’endemà diumenge amb la mateixa pauta.

La primera conferència del dia, a càrrec de l’historiador Xavier Rubio-Campillo, que fou seguida per ambdós grups, l’Alpha i el Zulu, tractà sobre la importància de les accions navals durant el setge de Barcelona del 1713 al 1714, i de ben segur que la rellevància de l’arma de marina durant les operacions, i del fet que el domini del mar estigués a punt de decantar la balança de la batalla cap a les armes catalanes, va sorprendre més d’un assistent. El sonor i llarg aplaudiment final, en donen bona fe.

Havent dinat, ambdós grups se separaren, ja per encarar cadascun el seu programa: logística militar amb l’Adrià Armengou (on s’hi analitzaren les pràctiques dels exèrcits de Juli Cèsar i de Napoleó, i la logística britànica durant la Guerra de les Falklands, posant-ho en perspectiva per a traçar una anàlisi històrica), i les operacions militars en terreny urbà, a càrrec d’en Pol Molas.

Mentre, els membres del Grup Zulu s’esmerçaven en diversos exercicis i “reptes” tant individuals com en grup, inspirats en les proves de selecció d’alguns cossos d’arreu del món.

Després de l’arriada de bandera i del sopar, ambdós grups estaven convidats a un joc de guerra sobre la Guerra de les Falklands, on gràcies al coneixement adquirit en la sessió de logística pels membres del Grup Alpha, les operacions sobre el taulell de joc van resultar molt fluides.

Dividits en quatre grups (dos d’ells representant l’exèrcit argentí, i dos més el britànic), van jugar dues partides simultànies, amb les quals es va demostrar que la història no necessàriament es repeteix, car en una de les partides fou el bàndol que representava l’Argentina qui es va erigir guanyador.

La jornada del diumenge va començar per al Grup Alpha amb una animada sessió sobre intel·ligència de fonts obertes. L’interès per aquesta sessió es feu palès amb una allau de preguntes per part dels assistents que el ponent, Lluís Prieto, va anar responent, aportant d’aquesta manera un valor afegit a la sessió. A més, va poder posar alguns exemples pràctics de quines eines empren les agències d’intel·ligència per captar possibles reclutes.

Mentre, els membres del Grup Zulu practicaven  com sobreposar-se als fracassos; com diu la màxima: “fins que no has perdut, no estàs preparat per guanyar”. L’esforç físic continuava essent una constant, amb activitats aquàtiques a la piscina del recinte on es va celebrar l’Escola d’Estiu.

La sessió de tarda per al Grup Alpha era impartida pel professor Francesc Xavier Hernàndez, qui va fer un repàs de la relació entre els catalans i la milicia, des de l’època medieval i els almogàvers, fins més enllà del 1714. Un cop acabada la seva dissertació, i responent a una pregunta d’en Pol Molas, va fer una breu explicació sobre la producció i tinença d’armes a Catalunya, i va avançar la investigació que durà a terme per aclarir si l’anomenat “pany de Miquelet” és realment originari de Catalunya.

Mentre això s’esdevenia, els membres del Grup Zulu seguien practicant sobre el terreny orientació, navegació, treball en grup i lideratge en situació d’estrès, fins al punt de simular el transport de ferits en el camp de batalla. Cosa que no fou gens fàcil, oimés tenint en compte el considerable desgast físic i mental acumulat a aquelles alçades de l’Escola d’Estiu.

Una constant durant tota l’Escola d’Estiu van ser els cenacles d’assistents i ponents que, entre sessions, van mantenir converses sobre temes d’estratègia i història militar, una passió desfermada durant aquests dos dies que, sens dubte, ha omplert els assistents. Bromes sobre una escola d’hivern s’han pogut escoltar en aquests cenacles, tot i que més que bromes, semblaven més aviat un desig.

Amb un ple absolut pel que fa a les places, des de la SEM ja ens estem plantejant com ha de ser la tercera edició de l’Escola d’Estiu; si per a la planificació i execució de la segona edició vam comptar amb el feedback dels participants de la primera, ara comptem amb més experiència i opinions per refinar encara més la propera edició.