Escoles d'Estiu

Celebrem una nova edició de l’escola d’estiu que ha mirat cap al conflicte ucraïnès

Aquest passat cap de setmana, dies 25 i 26 de juny, hem celebrat una nova edició de l’Escola d’Estiu de la nostra entitat, novament repetint l’èxit de participació dels dos anys anteriors.

L’actualitat de la invasió russa d’Ucraïna ha marcat fortament el desenvolupament d’aquesta edició, amb diverses ponències que s’hi han dedicat; el dissabte, l’Eduard Farré i l’Adrià Armengou van analitzar l’ordre de batalla i la doctrina tant russa com ucraïnesa, centrant especialment la seva atenció en el fet del canvi incomplet de doctrina i ORBAT de les forces russes, a les que la invasió ha ‘pescat’ al bell mig d’una reforma a consciència, fet que explica molts dels problemes amb què s’estan trobant. Els ponents també van parar força atenció a les reformes introduïdes per les forces de defensa ucraïneses a partir del 2014.

Després del dinar, en Pol Molas i l’Eduard Farré van analitzar el desenvolupament de la campanya, novament posant èmfasi en què havia funcionat per part ucraïnesa, i les dificultats que s’han trobat al llarg de tota la campanya les forces russes.

El diumenge, aquest mateix duet va repetir per explicar-nos totes les implicacions del conflicte als nivells geopolític, estratègic, operacional i tàctic, i la influència que el present conflicte està tenint i pot tenir en la forma de fer front a altres conflictes per part d’altres exèrcits, com per exemple el càlcul de la gran despesa de munició en una guerra d’alta intensitat, el que sens dubte farà replantejar la indústria armamentística en els anys vinents.

Però malgrat que l’anàlisi del conflicte ucraïnès ha estat el pal de paller al voltant del qual ha pivotat l’Escola d’Estiu 2022, no ha estat l’únic i, així, el dissabte al matí en Pol Bragulat ens va oferir una classe magistral sobre què és el marc geopolític, com condiciona aquest les accions dels governs i llurs polítiques de defensa, i les visions i teories contraposades sobre com es veu aquest marc, amb especial èmfasi en la ‘cosmovisió’ dels teòrics russos.

La jornada del dissabte la va cloure en Guillem Alsina, que va fer una repassada a com la tecnologia s’està integrant i influirà en el futur en tots els aspectes de les forces de defensa d’arreu del món, avançant cap al paradigma de la guerra en xarxa, mentre que la darrera conferència del diumenge va anar a càrrec d’en Jordi Oliver que ens va parlar de les conseqüències del canvi climàtic i com aquest influirà en els conflictes (o, directament, en provocarà), i les polítiques que calen per cobrir aquestes situacions.

L’apartat pràctic també ha estat present enguany, amb l’habitual joc de guerra (wargame) del dissabte a la nit, que enguany ha simulat, a nivell tàctic, l’assalt rus a Berlín l’abril del 1945. Val a dir que, si bé la partida va acabar a la una de la matinada sense un resultat final, el veredicte de la SEM és que les forces soviètiques haurien guanyat a un alt cost. Novament, es demostra que els jocs seriosos poden simular perfectament la realitat…

I volem destacar també una ambientació molt reeixida gràcies a les figuretes de plàstic pintades a mà, i a la banda sonora que alguns de nosaltres vam afegir-hi amb els nostres telèfons mòbils!

L’Escola d’Estiu d’enguany es va cloure amb un exercici de presa de decisions, amb els assistents dividits en dos grups que havien d’elaborar una sèrie de plans cadascun sobre una situació donada, i després exposar-los davant de tothom. Cal dir que ambdós grups van coincidir en molts dels punts exposats, amb lleugeres diferències de matís i en coses molt concretes.